En bibelväckelse som i Bibeln

I Bibeln själv beskrivs en riktigt spännande ”bibelväckelse”. Den börjar med en ung person och fortsätter genom hela Guds folk. Kan den ge oss några ledtrådar för vår tid?

Slå gärna upp 2 Kungaboken 22 och läs hela kapitlet samt kapitel 23.  Men innan vi går in på den alldeles spännande och uppmuntrande väckelsen kort lite om bakgrunden.

En mörk tid

Kapitlet innan handlar om tiden under Manasse och hans son Amon: De tjänade och offrade andra gudar än HERREN, han ställde t.o.m. Aserans avgudabild i Herrens hus. Sin egen son offrade han avgudarna. (21:6). Han sysslade med andliga erfarenheter, trolldom osv.

Paralleller till vår tid ligger på handen. Kallas inte vara tiders avgudar ”materialism, välstånd, ekonomisk trygghet, självförverkligande” osv.? Offras inte än idag många barn på detta altare?

Hur då? – fragar du kanske. Ibland bokstavligt, genom att deras liv offras för den egna karriären. Det kan bara vara små detaljer, eller faktiskt t.o.m fysisk död — abort. Och vi kristna, som borde veta bättre, bara tittar på.

Det jag skriver kan låta väldigt dömande, men är det inte ändå sant? Det är den tid vi lever i!

Att söka Gud

Mot denna mörka bakgrund blir Josia som en ung poike kung. Vad var i hans hjärta?

Medan han ännu var ung, började han söka sin fader Davids Gud. (2 Krön 34:3)

Jag vill tillägga – det är bara bra att söka Gud på allvar när man är ung, men det är aldrig försent. Just så måste det börja – genom att söka Gud. På allvar. Av hela sitt hjärta!  Innebär det inte en attityd där man medvetet underordnar sig Gud? Och att man söker hans nåd?

Den som söker – han finner! Bakom det som nu händer ser man hur Gud låter sig finna. I 2 Kung 22:3ff kan man sedan läsa hur Josia försöker återupprätta ordning i sin personliga omgivning, se till att Herrens hus får den tillsyn den ska ha — och då, nästan som av en slump, ”hittar” de lagboken. Direkt blir den läst, och ”när kungen hörde lagbokens ord, rev han sönder sina kläder.” (v. 11).  — Allt börjar med en ödmjuk, Gud-sökande attityd.

Känner du att denna attityd fattas hos dig? Även om en sådan kan vi bedja Herren om. En sådan bön är säkert enligt Guds vilja, och han kommer med all säkerhet att bönhöra dig.

Nästa steg är då att damma av din Bibel igen och börja läsa det som Gud redan har sagt till oss. Och då blir vår bön att jag verkligen förstår vad Gud vill säga till mig med sitt Ord, att jag inte bara läser utan att det ska förändra mig.

Ställt i Guds ljus

När Josia börjar läsa Ordet, så förstår han genast hur illa ställt det är med honom och Guds folk. Inga fina känslor, inga stora andliga upplevelser.  Tvärtemot, en omskakande insikt som driver honom med darrande knän till Herren.

Ta Ordet på allvar

Josia tar Herrens Ord på största allvar. Det blir inte om- och borttolkat, som kulturbetingat utsorterat. Han ställer sig inte över Guds Ord utan under det. Direkt förstår han hur ”sårad” och vred Gud måste vara när Han och Hans Ord så fullständigt blir struntade i. Och han gör det enda rätta, som också vi borde göra:

Eftersom ditt hjärta blev mjukt och du ödmjukade dig inför Herren när du hörde vad jag har talat … och eftersom du rev sönder dina kläder och grät inför mig, därför har jag också hört dig, säger Herren. (1 Kung. 22:19)

Jag är övertygat att sann väckelse börjar inom mig själv. När jag verkligen ödmjukt läser Ordet, då förstår jag på allvar hur illa det är ställt med oss, hur beroende vi är av Hans nåd. Det är då Josia fick veta att Herren har hört honom, det är den utgångspunkten då Gud kan använda Josia, och dig och mig.

Alla ska läsa

I Kap 23 läser man sedan hur Josia samlar allt folk för att alla ska höra Ordet.  Han vill sprida sin nyfunna kännedom, Ordet ska förändra alla som tillhör Guds folk. När Ordet har blivit dig kär, har med allvar tilltalat dig – då vill du sprida det, då försöker du få andra att också läsa och förstå Bibeln.

Reformation

Och igen ska läsandet följas av lydnad mot Ordet, dvs. mot Gud. Josia röjer nu bort alla avgudar, alla avgudapräster, allt som är mot Ordet. Det blir omskakande förändringar, säkert en del motstånd. Riktigt gamla seder och inkörda vanor bryter han med. Allt med det enda målet att återigen följa Herren och att rensa bort allt som inte behagar Honom.

Därefter befallde kungen … att de ur HERRENS tempel skulle föra bort alla de föremål som var gjorda åt Baal och Aseran och åt himlens hela härskara. Och han brände upp dem (23:4)

Det talar till våra hjärtan när vi läser de verser där det beskrivs hur Josia tar itu med allt som leder bort från Gud till avgudarna. Väldigt noga går han igenom allt som de senaste århundraden hade tillkommit och kanske i smyg och ganska obemärkt hade ställt sig bredvid Gud, och tagit det som endast skulle tillhöra Gud: vår tilllit, vår förtröstan, vår tillbedjan.

Att bryta med dessa gamla vanor och seder var säkert inte lätt, kanske uppstod t.o.m. bråk. Men Gud är värd det.

Dessa händelser åtföljdes av Guds välsignelse: De hade en sådan påskfirande som de inte haft sedan länge, inte ens under den store kungen David. När vi på allvar omvänder till Gud, då får vi själva uppleva en glädje vi aldrig upplevt förr, då blir det som Herren gjorde för oss på korset och som vi minns i nattvården överväldigande stort igen. Då blir det tillbedjan och en djup, innerlig glädje. Är det inte det vi önskar oss?

Sammanfattning

  • Sök Herren ödmjukt och på allvar.
  • Återupptäck Hans Ord, läs det ödmjukt.
  • Ta Ordet på allvar.
  • När Ordet avslöjar ditt verkliga tillstånd, fly till Herren och Hans nåd.
  • När du själv har upplevt kraften i Ordet, sprid det. Läs Bibeln med andra.
  • Rensa bort allt i ditt eget och i din församlings liv som inte stämmer överens med Bibeln och därmed med Gud
  • upplev stor gränslös glädje och tillbedjan

Mycket mer kan sägas om Josias väckelse, använd gärna kommentarsfältet nedan. Och tänk på det: han hade säkert mycket anledning att säga ”Vad förmår jag ensam mot ett så överväldigande mörker när jag är så ung?” Ändå kunde Gud använda honom, och när du söker Herren med samma attityd som Josia, då kan han använda dig med.

 

Share

Kommentera artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.