Guds Ord … ger det nya livet

Ni är ju födda på nytt, inte av en förgänglig säd, utan genom en oförgänglig, genom Guds levande ord som består. – 1 Petr 1:23

Att vi har kommit till tro liknar Herren Jesus själv vid en ny födelse, den så kallade pånyttfödelsen. Vi har fått nytt, evigt, gudomligt liv. Bara pånyttfödelsen är värt ett särskilt bibelstudium. Här vill jag bara påpeka en sak: Att det är genom Ordet som vi blev pånyttfödda. Inte genom kloka kommentarer, inte genom alpha-, beta- eller vilken kurs som helst. Genom Guds levande Ord. Guds Ord  har ensamt den förmågan att framkalla det nya livet inom den icke-troende, att övertyga om vårt behov av frälsning.

Ju mer man funderar över detta desto tydligare blir det att det allra viktigaste är att läsa Bibeln, Guds Ord, med den som inte tror. Naturligtvis behöver den vägledning, förklaring. Den etiopiske hovmannen i Apg 8:30 svarar på Filippus’ fråga om han förstår vad han läser: ”Hur skulle jag kunna det, om inte någon vägleder mig?”, vilket Filippus senare gör.

Precis så ska det vara: Att läsa Ordet tillsammans med en icke-troende, och vägleda honom. Hur det kan se ut … då finns naturligtvis olika sätt. Viktigt är att vara trogen mot Ordet. Att förklara det så som Ordet säger, även om det inte passar oss.

Ur egna erfarenheter kan jag bara bevittna att Guds Ord verkligen har en otrolig förmåga att förändra människoliv. När vi började en bibelgrupp med en bekant som inte var troende, så började vi läsa igenom Bibeln från Första Moseboken. Vi gick igenom de viktiga gammaltestamentliga nyckelhändelserna som skapelse, syndafallet, Kain o. Abel, Noah, Israel, Passah, Lagen m.m. fram till Jesus. Till varje avsnitt  hade jag sammanställt en del frågor som skulle hjälpa att förstå bibeltexten och dess innebörd. Det hände mer än en gång att Ordet verkligen blev levande under möten, tilltalade honom på ett särskilt sätt, gjorde saker klart för honom.

Medan vi fortfarande väntar att han tar det sista steget, har hans icke-troende vänner märkt en sådan förändring hos honom att de trodde att han redan blivit kristen.

Ordets förändrande kraft kan vi aldrig uppskatta tillräckligt mycket. Jag skulle så gärna villja se fler bibelgrupper uppstå runtom i landet där vi börjar läsa Bibeln med våra icke-troende vänner. Vi är inte ensamma då i våra ansträngningar, Guds Ord och den Heliga Ande är de som egentligen ”gör jobbet”!

Share

Kommentera artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.